Solstorm, der kan få nordlys til at ramme Jorden i dag

En solstorm er på vej mod Jorden og kan udløse nordlys i dele af Nordamerika.
Geomagnetiske storme forventes onsdag, efter at Solen udløste en koronal masseudstødning (CME) den 29. januar - og siden da har energisk materiale bevæget sig mod Jorden med hastigheder på over 400 miles i sekundet.
CME forventes at ankomme den 2. februar 2022 og kan have gjort det i skrivende stund.
CME'er er ikke særlig ualmindelige. Deres hyppighed varierer med Solens 11-årige cyklus, men de observeres mindst ugentligt. De ender dog ikke altid med at pege mod Jorden.
Når de er til stede, har CME'er potentiale til at påvirke Jordens magnetfelt, fordi CME'er selv bærer magnetiske felter fra solen.

solcellejordlys

solcellejordlys
Denne effekt af Jordens magnetfelt kan føre til stærkere nordlys end normalt, men hvis CME'en er stærk nok, kan den også skabe kaos på elektriske systemer, navigation og rumfartøjer.
National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Forecast Center (SWPC) udsendte en advarsel den 31. januar og advarede om, at en geomagnetisk storm forventes i denne uge fra onsdag til torsdag, med potentiale til at nå sit stærkeste punkt på onsdag.
Stormen forventes at være en G2 eller moderat storm. Under en storm af denne intensitet kan strømsystemer på høje breddegrader opleve spændingsalarmer, rumfartøjers jordkontrolhold kan være nødt til at træffe korrigerende handlinger, højfrekvente radioer kan blive svækket på høje breddegrader , og nordlys kan være så lave som New York og Idaho.
SWPC sagde dog i sin seneste alarm, at de potentielle virkninger af onsdagens storm specifikt kunne omfatte svage netudsving og synlige nordlys på høje breddegrader som Canada og Alaska.
CME'er frigives fra Solen, når den stærkt forvrængede og komprimerede magnetfeltstruktur i Solens atmosfære omarrangeres til en mindre anstrengt konfiguration, hvilket resulterer i en pludselig frigivelse af energi i form af soludbrud og CME'er.
Mens soludbrud og CME'er er beslægtede, må du ikke forveksle dem. Soludbrud er pludselige lysglimt og højenergipartikler, der når Jorden inden for få minutter. CME'er er skyer af magnetiserede partikler, der kan tage dage om at nå vores planet.

solcellejordlys
Nogle solstorme forårsaget af CME er mere alvorlige end andre, og Carrington-begivenheden er et eksempel på en så meget stærk storm.
I tilfælde af en G5 eller "ekstrem" kategori storm kan vi forvente at se nogle netsystemer kollapse fuldstændigt, problemer med satellitkommunikation, højfrekvente radioer, der går offline i dagevis, og nordlys så langt sydpå som Florida og Texas.


Posttid: Mar-01-2022